AMCCF Forum
Yleistä Keskustelua >> Sana on vapaa >> Kerholaisten muut harrastepelit kuin AMC:t
https://amccf.com/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1288792615

Aiheen aloittaja sillu 03.11.10 klo 15:56:55

Aihe: Re: Kerholaisten muut harrastepelit kuin AMC:t
Kirjoittaja Juha_Heikkila 15.01.12 klo 19:05:28


Ostin auton 2006 talteen mielenkiintoisena yksilönä ja tulevaisuutta varten kunnostusprojektiksi. Nyt olen kuitenkin vähentämässä kalustoa ja myyn kaikki pl. tuo valkoinen E24-mallit pois. Jäljellä myytäväksi vielä on tämä ja varaosa-auto.

Auton tuotu saksasta 2000-luvun taitteessa ja rekisteröity Suomeen vasta useita vuosia myöhemmin. Itse poistin sen rekisteristä hankinnan jälkeen. Auto olisi helppo reksiteröidä uudelleen sellaisenaan, mutta hankin sen kunnostettavaksi enkä siis halunnut sillä mielestäni projektikuntoisena ajella. Suurin syy hankintaan oli auton kokonaisuus: Resedagrün metallinvihreä väri ja Farngrün sammaleenvihreä nahka/kangassisusta Auto siis on täsmälleen sellainen, joka esiintyy alkuperäisessä E24-esiteessä pääautona vuonna -76. Yllä olevista kuvista alin. Se silmälläpitäen olen hankkinut autoon esim kunnostuskelpoiset Alpinan vanteiden lookaliket kokoa 7x14 et 10. Ne ovat aivan kuin normaali vakioaluvanne mutta tuuman leveämmät ja härkimmällä et:llä. Monesti esitteiden autoja on optisesti viilattu huomaamatomasti parempaan suuntaan niin kuin tuossakin esitteessä.

Muita kiinnostavia asioita autossa on (kaikki muutokset tehty aikiinaan kauan sitten Saksassa ja merkinnät löytyvät saksalaisesta rekisteriotteesta, joka on tallessa):

-Moottoriksi vaihdettu aikansa mukainen harvinainen 635 CSI:n kone. 3,5 litraa, 218 hv, banaaniterttuimusarjalla. Tuo kone palautti BMW:lle -79 Mersun SLC:n hetkeksi kaappaaman maailman nopeimman nelipaikkaisen sarjatuotantoauton tittelin. Koneversio oli käytössä vain -78 ja -79. Sitten tuli Motronic-versiot ja imusarja muuttui uudemmanmalliseksi. Kone käy siististi ja siinä on pirusti ruutia. En ihmettelisi jos kantta olisi joku parannellut. Nokka-akseli on hyväkuntoinen.
- Vaihteisto on Getrag 262 CR (myöhemmin nimettynä Getragt< 265/5) eli ns. Sporttigetrag käännetyllä kaaviolla. Errrittäin haluttu laatikko viritysmarkkinoilla irrallisen kytkinkopan (=sovitettavissa muihin merkkeihin) ja tiheän kokonaisvälityksen (5. vaihde = 1:1) vuoksi. Pelkä laatikon avo nettivaraosassa heti 800-1000 €. Jos tuon haluaa heti rahastaa, saa ilman lisäkovausta mukaan 4-vaihteisen vastaavan 262 Getragin ja tarvittavan kardaanin bolt on -asennukseen. CR laatikko on kuin heti lunastettavissa oleva shekki
-Alusta on ALPINAN -valmistetta oikean ikäisenä käsittäen matalammat jouset, sikatuhdit Bilstein iskarit ja tukevat kallistuksenvakaajat, joista takavakaaja on säädettävä. Vaikeasti löydettäviä osia nykyään, mutta esim iskarit voi yhä uusia
-Autoon on tallessa aito sarjanumerokyltillä varustettu ALPINA -etuspoileri. Se on poikki keskeltä, mutta lasikuitusepän helposti korjattvissa. Alkuperäsiset ALPINA-spoilerit olivat tuohon aikaan lasikuitua
- Jo yllämainitut ALPINA -lookalike vanteet. Ne ovat oikeasti BMW:n omat E9/E3 -vanteet koossa 7x14, jota ei ollut enää E24-malleihin virallisena lisävarusteena saatavissa -Levyjarrut ovat tuuletetut myös takana, mutta se on vakiovaruste tuon ikäisessä E24;ssä
-Kattoluukku (toki alkuperäinen)


Olen 22 vuoden E24-harrasteeni aikana nähnyt lukemattomia tämän korimallin autoja, tehnyt yhdet erittäin laajat peltiyöt yhteen yksiöön ja purkanut 3-4 yksilöä osiksi. Voin rehellisesti sanoa tuntevani tuon korin rakenteen,  ruostumisherkkyyden ja heikot kohdat. Ostin tuon auton siksi, ettei se iästään huolimatta ollut suinkaan toivoton koriltaan vaan hyvinkin ryhdikäs ja tyypillisistä E24-ruostekohdista kovapeltinen. Auto ei varmasti ole ruosteeton, mutta järkevillä töillä kunnostettavissa ruosteettomaksi ja menisi läpi leimasta tuollaisenaankin. Voin myöhemmin ottaa kuvia E24:n aroista kohdista ja millaiselta ne siis näyttävät tuossa korissa.

Mukaan saa priiman takaluukun kannen ja takalokasuojien kaarien korjauspalat. Etulokasuojat, ovet, etusisälokasuojat etc ovat ryhdissään, mutta toki hyvä purkaa ja tarkistaa. Helmoissa on varmasti sisällä ruostuneita rakenteita, mutta ne ovat 1,25 mm peltiä ja silloin kun helma on puhkiruostunut noissa, löytyy sisältä piilorustetta jo paljon. Kaikesta päätellen autoa on siis hoidettu ja suojattu uutena herkimmässä iässään ja se on koriltaan hyvä yksilö ollakseen 24 vuotta vanha E24. Auton mukana saa myös E24 -77 633 varaosaauton, josta puuttuu kone ja laatikko, sisusta ja puskurit. Oikeanpuolen lattia varaosaautosta on myös leikattu varaosaksi, mutta korissa on monia hyväpeltisä kohtia. Kori on rullaava ja siinä on luukut paikoillaan. Siinä on mm. kaikki lasit. Liitteenä olevissa kuvissa alla olevat E28 M5 vanteet eivät kuulu kauppaan. 17" 2-osaiset BBS RC:t tuon valkoisen alta saa mukaan lisähinnasta.

Autoon on myös toinen samanlainen Farngrün-värinen sisusta, joka kelpaa korjauspaloiksi ja varaosiksi. Myös paljon erilaista puretuista E24-autoista talteen otettua osaa on mahdollista saada mukaan oman halun mukaan.

Kokonaisuutena auton on siis potentiaalinen kunnostuskohde sille, joka haluaa pääatä mahdollsimman lähelle sitä tyyliä, jolla BMW syvimmällä -70luvulla halusi uuden luksuscoupensa yleisölle myydä. Jos lisäksi tuntee omakseen Old School -tuningin, on autossa valmiina kaikki mitä tarvitaan. Eikä vain optiikkaan vaan myös ajo-ominauuksiin ja tehoon vaikuttavissa asioissa.

Kaikki yllä lueteltu vihreässä projektissa maksaa yhteensä 5.800,00 ¬ (17" BBS RC lisähintaan + 300€) Tiedän hyvin, että sillä hinnalla saa rekisteröidyn E24-mallin nettiautosta, mutta tiedän myös millaisia ruostepesiä ne ovat. Tähän hintaan ei juurikaan löydy järkevästi kunnostettavissa olevia yksilöitä ainakaan tällaisena kokonaisuutena ja näillä erikoisosilla.

Auto on käyntikuntoinen ja siirtokilvillä 100% ajokuntoinen. Siihen voi tutustua Turun kupeeseessa. En ole laitatanut autoa mihinkään yleisille palstoille myyntin, vaan sitä on kaupiteltu tällä tavoin hiljaisessa myynnissä alan palstoilla.


Mielestäni auto tarvitsee osittaisen purun, peltien tarkistuksen ja tarvittavan korjauksen, sisustuksen kunnostuksen ja ylimaalauksen. Sen jälkeen koossa on auto, jollainen on tuossa kolmannessa kuvassa. www.mobile.de kertoo sellllaisten kunnostettujen hintatason Saksassa.

Mobile kertoo myös romujen hintatason Saksassa ja nettiauto Suomessa.  Käykää katsomassa muutamaa kolmen tonnin rysää niin tiedätte. Lisäksi halvimmat todella harvoin ovat coupen runkonumerolla, mutta sitä myyjät tuskin muistavat kertoa. Omassa korinvaihdossani oli aikoinaan 47,8% muutettuja osia ja siihekin joutui ihan hippasen venyttämään lain henkeä ja kirjainta. Aika tosin oli mikä oli, kv:n rekisteröintikatsastuksesta tulee vappuna kuluneeksi 20 vuotta. Sen punaisen kuva alla noilta ajoilta. Nyt sanottuna olisi pitänyt vaan säästää se onnen kaupalla sattumalta halvalla löytynyt pikkuvikainen E12 528iA, joka oli kanta-autona. Se auto oli Fully Loaded mit alle Ausrüstungen aina mikrofonilla varustettuun sanelukoneena nauhoittavaan Blaupunkt-mankkaan asti.

Tuon ikäiseen Bemariin löytyy tehtaan varaosakatalookit ja korjaamokäsikirjat vapaasti netistä. Tekniikaltaan tuo on viimeistä "mekanisen aikakauden" BMW-tekniikkaa: ikkunan nostajien moottoreita myöden kaikki on ruuveilla koottu, purettavissa ja korjattavissa. Uudempi versio E24/1 vm -82 -> perustui II-sarjan 5-sarjaan (E28-kori) ja olikin sitten alkusoitto digitaalitekniikalle ja muovisille kertakäyttöosille.

Ketä E24-mallien historia ja mallimuutokset enemmän kiinnostavat, voivat meilillä pyytää merkkikerhon Bemaristi-lehden numeroon 1/-99 aikoinaan kirjoittamani noin 10-sivuisen tyyppihistoriikin. Näyttää olevan netissä eniten lainattu suomenkielinen lähde. Mm Wikin artikkelin on joku kokonaan laittanut siitä. Hyvä vaan, että tieto leviää ja kaikkien ei tarvitse maksaa yhtä kovia oppirahoja kuin minä maksoin Berliinin muurin kaatuessa turkkilaisten verkkoaitakaupoissa, saksalaisten merkkipurkamoissa ja Reperbahnin sutenöörien romuja ostellessa. Mulla oli harrasteessa vuosikymmenen mittainen suvantovaihe kun se joskus meni liian vakavaksi. Nyt tuon syksyllä hankitun valkoisen kanssa otetaan rennoin rantein, annetaan muiden mätsätä numerot, ei koiteta oppia kaikkea mahdollista yhdestä tyypistä ja näin päin pois. Paljoa en valehtele jos tähän sen vanhan vitsin laitan: Olen unohtanut aikoinaan oppimaani näistä kuussatkuista enemmän kuin useimmat ehtivät koskaan oppia  :P Mikä muuten on, ettei nykynaiset oikein tykkää kun tuollaisella viedään nappuloita aamuisin? Nappulat kyllä tykkää  8-)

Tuohon valkoiseen pitää ensi kesäksi laittaa optiikka ja sisusta kuntoon. Ja sitten pitkänä projektina baijerilainen kasi  :DAijai, että oli autot kauniita ja pojat hoikia ja komeita -92. Nyt on enää autot kauniita  ;D

AMCCF Forum » Powered by YaBB 2.6.0!
YaBB Forum Software © 2000-2022. Kaikki oikeudet pidätetään.