Merkkikeskustelua (AMC/Rambler/Nash/Hudson/Jeep) >> AMC Sekalaiset jutut >> 1969 Baja SC/Ramblers

Aiheen aloittaja Sammy 15.06.20 klo 10:29:53

Aihe: Re: 1969 Baja SC/Ramblers
Kirjoittaja Sammy 15.08.20 klo 13:18:33
A.I.R:n saavutus oli kokonaisuutta ajatellen melkoisen komea. Bob Bondurantin ja Tony Murphyn ohjastama auto numero 100 (aika 19:05) voitti oman I luokkansa. Kokonaisuudessaan, Ramblerit miehittivät kyseisessä ”vakioautoluokassa” kolme viidestä kärkisijasta sijoittuen ensimmäiseksi, kolmanneksi ja viidenneksi. A.I.R:n autolla numero 140 kuljettajat Ed Orr ja Jim ”JW” Wright sijoittuivat kolmanneksi ajalla 19:49 ja automaattivaihteisella autolla numero 170 ajaneet Don Simpson ja Walker Evans sijoittuivat viidenneksi ajalla 22:34.

Experimental-luokassa eli luokassa VI, Carl Jacksonin ja Jim Frickerin ajama nelivetoinen Rambler numero 110 onnistui yltämään neljännelle sijalle ajalla 17:30. Autolla numero 150 ajaneet John Crean Jr. ja Dick Hansen sijoittuivat ajalla 29:53 (tai 29:33 lähteestä riippuen) luokassa I sijalle 13 ja olivat viimeinen virallisen kilpailuajan sisällä reitin läpäissyt autokunta.

Tämä oli loistava suoritus kaikille A.I.R:n toimintaan osallistuneille, ottaen huomioon projektin erittäin intensiivisen aikataulun. Samalla AMC osoitti, mihin sen autot tarvittaessa pystyvät. Toisaalta, allekirjoittaneen mielestä lopputulosta varsinkin vakioautoluokassa ehkä hieman himmentää se fakta, että kakkossija ajettiin Saab 96:lla ja nelossija ilmeisesti VW Kuplalla, mutta yhtä kaikki...

Myös Davey Jordanin ja Fred Eltrichin ajama auto numero 90 pääsi maaliin asti. Kuitenkin, heidänkin autostaan hajosi ohjaussimpukka kesken ajon ja auto törmäsi tiukassa vasemmalle kääntyvässä mutkassa maatilan aitaan. Ohjaussimpukka saatiin lopulta korjattua, mutta heidän kilpailuaikansa painui yli 30 tunnin, joten heitä ei laskettu virallisesti maaliin tulleiksi.

Samida – Henderson -parivaljakon Rambler American numerolla 188 sijoittui 11:ksi luokassa 1 ajalla 27:11. Heitä on useissa lähteissä pidetty osana A.I.R:n tiimiä, jonka vuoksi on aina ilmoitettu, että seitsemän kymmenestä A.I.R:n autosta selvitti kilpailun kunnialla. Todellisuudessa autot numeroilla 80, 120, 130 ja 160 eivät päässeet maaliin asti, joten oikeasti A.I.R:n autoista kilpailun selvitti kuusi autoa kymmenestä, joista viisi onnistui siinä sallitun ajan puitteissa.

Mielenkiintoisena sivuhuomautuksena mainittakoon, että eräässä vaiheessa kilpailua Bob Bondurant ajoi SC/Ramblerillaan rinnakkain erään Jeep-kuljettajan kanssa, kun vastaan ajoi kuorma-auto heinälastissa. Bondurant hidasti, antaen näin Jeepille tietä ja mahdollisuuden siirtyä hänen eteensä. Jeep kuitenkin osui Ramblerin kylkeen vaurioittaen molempien autojen kylkeä, ovea ja lokasuojia. Kilpailun jälkeen Jeep kuljettaja vaati A.I.R:lta korvausta kyseisestä osumasta...