AMCCF foorumilogo
Tärkeä aihe M4x automaatin alipainesäätö (Luettu 2406 kertaa)
Wille
Ylläpito
Toimikunta
*****
Poissa


Keep on Ramblin'

Viestejä: 510
Sijainti: Tuusula
Liittynyt: 27.02.03
Sukupuoli: Mies
M4x automaatin alipainesäätö
11.05.19 klo 20:25:37
Tulosta viesti  
Aloitetaan uusi aihe tästä.

M4x, eli '67-'72 kutosten ja 287cid kasin perässä käytetty automaatti.
Öljyjäähdytteinen (öljy/vesi - öljynlauhdutin integroitu syylariin), sähköinen kickdown ja alipainesäätö.

Moottorin alipaine vaikuttaa vaihteiston toiminaan: Tyhjäkäynnillä on suurin alipaine ja kiihdytettäessä alipaine on 0.

Alipainemodulaattorin sisällä on säätöruuvi, joka vaikuttaa modulaattorin kalvon liikerataan: Jos ruuvi on täysin auki, niin liikerata on isoin, ja jos ruuvi on ruuvattu kiinni (pohjaan), niin kalvo ei liiku ollenkaan, eli tilanne sama kuin alipaineletku olisi irti tai täysi kiihdytys.

Alipainemodulaattorin kalvon liike siirtyy tankoa pitkin venttiilikoneiston venttiilille.

Tangon pituudesta on erilaista tietoa. American Part Depot (APD) kertoi tangon pituudeksi 3.444'', eli n. 87,5mm. (vertailun vuoksi APD kertoi M-11, M11B ja M12 laatikoissa tangon pituudeksi 2.944", tosin modulaattorikin on aivan erilainen)
Itselläni on kuitenkin n. 104,5mm ja se tuntuu sopivalta.

Venttiilikoneiston venttiili on jousikuormitettu ja sen liikerata on n. 4,5mm.
Tämä on samaa luokkaa kuin alipainemodulaattorin liikerata, joka on loogista.

Nyt arvauksia.
Kun normaalitilateessa (kone ei käynnissä) alipainetta ei ole ja modulaatorin kalvo työntää tangon välityksellä venttiilikoneiston venttiilin kiinni (jousi kasassa), kuoleentuu jousi ajan kuluessa.
Venttiilikoneiston jousen vähentyneestä työntövoimasta johtuen tarvitaan enemmän alipainetta löysentämään modulaattorin kalvon painetta.

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Vaihteiden siirrot ylöspäin tapahtuvat matalammilla kierroksilla, koska alipaineen väheneminen kiihdyttäessä vaikuttaa nopeammin venttiilikoneiston venttiiliin (kun sen jousi ei pidä vastaan riittävästi). Alaspäin vaihtaessa ongelma ehkä näkyy siten, että pysähtyessä vaihde ei vaihdukaan ykköselle, vaan jää kakkoselle (1-2-D vaiheet) ja vasta liikkeelle lähdössä hakee ykkösen (arvelu, itselläni tätä esiintyy).

Korjaus voisi siis olla alipainemodulaattorin vaikuttavan venttiilikoneiston venttiilin vastajousen uusiminen. Jousen pituus ja materiaalivahvuus löytynee jostain. Toinen asia on, mistä löytää uuden jousen oikeilla spekseillä..
« Viimeksi muokattu: 11.05.19 klo 20:28:05 Kirjoittaja Wille »  
Sivun alkuun
Twitter  
IP kirjattu
 
dbltrbl
Vakiovieras
Toimikunta
**
PoissaViestejä: 78
Liittynyt: 17.10.14
Re: M4x automaatin alipainesäätö
Vastaus #1 - 21.05.19 klo 09:57:36
Tulosta viesti  
Yritän ymmärtää logiikkaasi.

Jos venttiilikoneiston jousi kuoleentuisi ja modulaattorin tappi olisi syvemmällä venttiilikoneistossa, tarkoittaisi se sitä että kiihdyttäisit kaasupoljin syvemmällä, jolloin vaihteet vaihtuisivat myöhemmin ja terävämmin.

Modulaattorin sisällä oleva ruuvi vaikuttaa kyllä liikerataan kiinniveivattaessa mutta väliasennoissa sisällä olevan lisäjousen antamaan kalvon vastavoimaan (ainakin omissa fmx/M11B modulaattoreissani), kiristettäessä saa vaihdot myöhemmiksi ja terävämmiksi.

Jossain luki että säätöalue on 4 kierrosta toimitusasennosta suuntaan tai toiseen, tämä ilmeisesti siksi ettei liikerataa tarpeettomasti rajoiteta.

Tuolla on löpinää modulaattoreista ja säädöstä: https://www.fordmuscleforums.com/c4-transmissions/572050-c4-modulators-early-shifting.html


  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Wille
Ylläpito
Toimikunta
*****
Poissa


Keep on Ramblin'

Viestejä: 510
Sijainti: Tuusula
Liittynyt: 27.02.03
Sukupuoli: Mies
Re: M4x automaatin alipainesäätö
Vastaus #2 - 08.10.19 klo 14:56:05
Tulosta viesti  
dbltrbl kirjoitti 21.05.19 klo 09:57:36:
Jos venttiilikoneiston jousi kuoleentuisi ja modulaattorin tappi olisi syvemmällä venttiilikoneistossa, tarkoittaisi se sitä että kiihdyttäisit kaasupoljin syvemmällä, jolloin vaihteet vaihtuisivat myöhemmin ja terävämmin.

Kiitos, juuri siis näin. Vika voi olla myös linjastossa aiemmin, kun painetta säännöstelee governor.
Tästä on ainakin Rover P5 clubin foorumilla juttua:
Lainaus:
Ever wonder why your BW35 sticks in 1st gear when cold and first moving off and perhaps after warming changes gear normally. It only takes a small (miniscule) amount of grit or stickiness to jamb the slide and or weight. The fix is straight forward, remove the tail cone, undo the 2 screws retaining the slide valve and moveable weight. Simply clean the removable assembly thoroughly checking that the components freely move when re-assembled. It can all be done in situ (yes it's a PITA) but the governor does not need to be removed from its shaft.


Netin syövereistä löytyy myös bw35.pdf niminen tiedosto otsikolla "Model 35 Automatic transmission manual". Tässä on hyviä ohjeita, esim. miten testata laatikon toimintaa paineilmalla. Mutta sisältää myös virheellistä tietoa esim. etupannan säätötulkin paksuudesta.
  
Sivun alkuun
Twitter  
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun