Normaali aihe Hornettia ostamassa...? (Luettu 1773 kertaa)
sijuma
Ex-jäsen


Hornettia ostamassa...?
24.04.08 klo 12:22:58
Tulosta viesti  
Tervehdys,

Ensimmäiseksi täytyy kiitellä mainiosta klubisivustosta, näkyy mukavasti olevan teknistä materiaalia AMC vehkeistä tarjolla.

Kevät tulee ja pitkäaikainen jenkkikuume alkaa taas nostaa päätään. Nyt pisti silmään nettiautossakin myynnissä oleva AMC Hornet '72 304 kahdeksikolla. ( http://www.nettiauto.com/viewVehicle.php?id_car=1850640 )

Itellä ei ole mitään aikaisempaa kosketusta AMC autoihin, kaveripiiristä löytyvät harrastajat ovat kaikki GM:ään kallellaan, joten muutama kysymys olisi jos tuota lähden tarkastamaan.

Tekniikan puolesta, mitä ehdottomasti noista kannattaa tarkistella? Minkälainen on nykyään varaosatilanne tämmösiin (moottori, voimansiirto?) Tuossahan joku Chryslerin laatikko todennäköisesti on paikallaan. Entäs alustan kuluvat osat, nivelet, puslat, ohjaustehostin?

Onko kukaan käynyt tuota paikanpäällä tutkimassa?

Etsinnässä olisi nyt tuommoinen suht. ehjä ja ajokuntoinen paketti kun tällä hetkellä ei rakentelutiloja oikein ole.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
tl
Jätkä asuu täällä...
Toimikunta
*****
Poissa



Viestejä: 5954
Sijainti: Lempäälä
Liittynyt: 13.10.03
Sukupuoli: Mies
Re: Hornettia ostamassa...?
Vastaus #1 - 24.04.08 klo 21:00:22
Tulosta viesti  
Tekniikan osia saa noihin hyvin, peltiosia taas ei. Ebaysta tietty löytyy kaikkea. 72:ssa on tosiaan jo chryslerin loota tosin kuoret amc:n pulttijaolla mutta sisuskalut samat joten edullinen korjata. Viritysosiakin saa nykyään aika hyvin tosin isompiin merkkeihin verrattuna tarjonta on tietty suppeampaa ja hinnat vähän korkeampia.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
A-V
Ylläpito
Toimikunta
*****
Poissa


just ramblin'...

Viestejä: 16471
Sijainti: Bearcity
Liittynyt: 01.01.00
Sukupuoli: Mies
Re: Hornettia ostamassa...?
Vastaus #2 - 25.04.08 klo 10:13:30
Tulosta viesti  
Hornetti on aika kiitollinen harrastekohde. Tekniikka simppeliä ja alusta on todella hyvä ajoon (pallonivelet ylhäällä ja alhaalla eessä, yms). Taka-akselisto ei ole ihan eurooppalaisen tasolla, mutta kallistuksenvakaajalla ja coilovereilla pääsee jo pitkälle. Yleisestikin AMC on sellainen laite ettei tartte törmätä joka parkkiksella toiseen samanlaiseen, joka on mielestäni vain positiivinen asia. GM:t on hiukan niinkun mielipiteet, kaikilla on sellanen.

Tuo linkittämäsi auto näyttäs olevan päältäpäin ihan ok kunnossa. 1972 mallinen se tosin ei ole kuten myynti-ilmosta voisi pikaisesti katsottuna päätellä. Takavalot 1970-71 malliset, takapeili on uudemmasta (1972-1977), niin ja jos etumaski on alumiinia (ei näe kun on kalikalimaalilla pistetty mustaksi) niin keula on 1970-1971 (1972 eteenpäin on muovimaski myös keskeltä, kaikissahan kulmapalat on muovia) ja myös sisusta on selvästi 1970 mallinen (esim ovikahvat on vanhanmalliset tässä) ja ei alkuperäinen verhoiluiltaan vaikkakin ihan siististi tehty mielestäni. penkit ovat oletettavasti alkuperäiset ja näinollen auto on SST mallinen (erillispenkkejä ei kaiketi suomessa ole perusmalleissa). 

Veikkaisin että auto on 1970 mallinen, varmaksi näet VIN koodista joka löytyy mm. kuskin eestä kojelaudasta kun katsot tuulilasin läpi. VIN koodista näet myös orkkistekniikan, yms tiedot joten sitä vois kysäistä ja pistää näkyville niin selvitellään heti. Orkkistekniikka on varmaankin ollut joko 232+automaatti tai sitten ehkä jopa 304+automaatti (jolloin tuo kannattaa ainakin taltioida heti).

Tuo Saabin bensatankin korkki tai nuo ladan tuuletusräppänät takapilareissa ei oikein iske mua henkilökohtaisesti, mutta auto näyttäs päälisinpuolin olevan muuten todella siistikuntoinen. Kauhean tutunnäköinen myös, olen nähnyt tämän Pick-Nickissä pari kertaa varmaankin. On ollut myös myytävänä useamman kerran lähivuosina, kuten nuo muutkin Hornetit mitä on lähiaikoina näkynyt myynnissä. Aika vähiin ovat käyneet selvästi.

Konehuoneesta ei ole kuvaa, joten en osaa sanoa onko kone AMCn vai mahdollisesti jonkin muun. Hornetteihin on paljon asenneltu noita letukan maamoottoreita ja fordin merimoottoreitakin johtuen siitä että 95% kaikista Suomeen saapuneista Horneteista on ollut orkkiksena kuutoskoneella ja Hornetin korimuodot jotenkin kutsuvat isompaa veemoottoria...Silmänisku Tähän liittyen kannattaa erityisen tarkkaan tutkia miten tuo tekniikanvaihto on suoritettu. Onko siis mm. moottorin ja vaihteiston kiinnitykset värkätty ite (ja kuinka hyvin) vai kenties ihan tehtaan tavaraa. Myös taka-akseli jarruineen on helppo unohtaa kuutosenversioksi, eli se kannattaa myös tarkistaa ettei eessä ole perän vaihto heti oston jälkeen. Kuutosen perä kestää veekasin kanssa ajoa muttei kenkimistä. Myös levyjarrut eessä kannattaa tarkistaa, jos levyt on sentin levyset tuulettamattomat nelimäntäiset (1970) niin osia ei saa (vaikka hyvät jarrut muutoin ovatkin), jos on tuuletetut niin ovat peräisin 1971 jälkeen tehdyistä joihin osia saa jo hyvin ja järkihintaan.

tekniikanpuolesta osia saa hyvin, AMCn koneita on ollut 1990vuoteen asti Jeepeissä ja lisälaitteet (tehostimet, laturit, startit) on yleensä alihankinta-tavaraa (saginaw, delco-remy, fomoco), joten kulutusosat on yleensä ihan järkihintaisia (suoraan verrattavissa esim GMään).

Laatikon alkuperää et tiedä ennenkä selvität, todennäköisesti joko Borg-Warner tai Torqueflite. Vuosimallista sitä ei Suomessa tiedä juuri noiden tekniikanvaihdosten vuoksi. Niin ja Chryslerin laatikoita ei ole käytetty vaan silloinkin kyse on AMCn kuorissa olevasta Torqueflitestä - ei siis sovi moparilta AMCn koneeseen.

alusta on yleensä ihan hyvässä hapessa. tyypilliset viat eessä on etupallonivelten kulumia ja iskutukivarsien (eli ne jotka näyttää taaksepäin) puslien hapertumia. Nämä on helpohkoja remontteja vaihtaa ja olen tehnyt pihallakin kesällä ilman traumoja. Lisäksi tän ikäisissä autoissa on välillä jo takalehtijousia pakasta poikki. Kaikkia näitä saa suoraan varaosaputkasta (tai noita lehtiä takomosta), joten en ole nähnyt ongelmana. Lisäksi kerhoporukalla tilaillaan vähän väliä APD (American Parts Depot, AMC osien varastomyyjä usassa) kimppatilauksia joiden kautta säästät noin puolet Suomen hyllyhintaan verrattuna.

Tosiaan kuten TL tuossa totesikin niin peltiosat ovat TODELLA kortilla. Multa nyt löytyy jotakin itelle varalla, mutteivät ole halpoja jos ostamaan joutuu. ELi jos hitsipilli ei pysy kädessä tai kaveripiiristä ei ole apua niin kannattaa katsoa ruosteet tarkasti. Tyypillisimmät paikat ovat jalkotilojen lisäksi takahelmat (siis se osa johon pääsee takakontista sisäkautta vesi sisään muttei pääse pois) ja yleensäkin takahiekkapelti. Etulokarit on myös välillä todella mädät sisäpuolelta vaikka päälipinnasta ei niin uskoisikaan, tämä on kohtuu helppo tsekata taskulampulla katsoen pyörän päälle. paska kerääntyy usein runkopalkin ja etulokarin väliin ja muhii siinä. Viimeinen paikka joka tulee mieleen on etenkin kaksiovisessa ne alakylkipellit jotka ovat 'takaovien' kohalla, siis joihin pääsee takasivulasien huonoista tiivisteistä (näiden tiivisteiden reunat kannattaa katsella muutenkin hyvin ettei ole reikiä) valumaan vesi sisälle ja jää sinne muun töhnän kanssa muhimaan. Kuten voit päätellä, jos auto on hyvin huollettu ja pidetty kunnossa niin näitä ongelmia ei esiinny.

niin lukot on GM:n kanssa samat, joten autoon saa uudet lukot järkihintaa melkein maitokaupasta (tosta näemmä puuttuu takalukko).


ylläoleva teksti on ihan mun omaa mielipidettä, ei siis mitään absoluuttisia totuuksia tai minkään tahon virallisia mielipiteitä..  Virnistys
« Viimeksi muokattu: 25.04.08 klo 10:31:33 Kirjoittaja A-V »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
sijuma
Ex-jäsen


Re: Hornettia ostamassa...?
Vastaus #3 - 25.04.08 klo 11:46:05
Tulosta viesti  
Kiitoksia kovasti vastauksista, tietää ainakin vähän mihin on kätensä pistämässä ja mihin potkaista jos tuota kävis katsomassa Hymiö

Tekniikanvaihto vissiin on (orkkis 304 oliski ollu liian hyvää tuuria), autofakta sanoo seuraavaa: American 2D Rambler SST-232-7006-7/2740 ja käyttöönotto 00.00.1972. Mitähän lie tuo loppuosa koodista sitten meinaa... Mutta otan VIN:n ylös jos käyn katsomassa ja tulostan nuo tulkit mukaan. Pitää samalla koittaa sitten onkia että mikä moottori siinä on, tuota 304:ää näkyy kans usiampaa eri viritysastetta olleen. Matkaa vain on sen verran Ähtäriin, että taitaa vapun tietämille mennä tutkimusmatka.

Onkos tuon kasin ja kuutosen perän välillä miten paljon ulkosesti eroa?

Mutta jokatapauksessa tuo tuntuu harkitsemisen arvoinen peli olevan, katotaan sitten miten paljon polttelee jos/kun sen pääsee tutkimaan kädestä pitäen Hymiö Omaan silmään tuo 2d hornet on nätti, kelpais katella omassa parkkiruudussa kyllä...
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
A-V
Ylläpito
Toimikunta
*****
Poissa


just ramblin'...

Viestejä: 16471
Sijainti: Bearcity
Liittynyt: 01.01.00
Sukupuoli: Mies
Re: Hornettia ostamassa...?
Vastaus #4 - 26.04.08 klo 11:39:20
Tulosta viesti  
Lainaus:
Tekniikanvaihto vissiin on (orkkis 304 oliski ollu liian hyvää tuuria), autofakta sanoo seuraavaa: American 2D Rambler SST-232-7006-7/2740 ja käyttöönotto 00.00.1972. Mitähän lie tuo loppuosa koodista sitten meinaa...


Elikkäs kyseessä on sitten 1970 AMC Hornet SST 2D Sedan jossa orkkistekniikka ollut 232cid kuutonen ja sisustasta päätellen vaihteisto automaattirattishifterillä. Eipä tuokaan mikään yleinen ole koskaan ollut (paras varustelu, toiseksi isoimmalla motilla - 199/232/304 oli vaihtoehtot vuonna 1970). Käyttöönotto voi olla mitä vaan (ja hyvinkin mahdollista että auto on käyttöönotettu vasta 1972), näitähän myytiin vähintään tuo kaksi vuotta uusina kun 1970 vuonna maahan kaiketi tuli enemmän mitä saatiin myytyä... Mutta kuitenkaan 1972 mallinen tämä auto ei ole.

Lainaus:
Mutta otan VIN:n ylös jos käyn katsomassa ja tulostan nuo tulkit mukaan. Pitää samalla koittaa sitten onkia että mikä moottori siinä on, tuota 304:ää näkyy kans usiampaa eri viritysastetta olleen. Matkaa vain on sen verran Ähtäriin, että taitaa vapun tietämille mennä tutkimusmatka.


Käytännössä kaikki 304cidit on tehtaalta samoja, erot on niin mitättömiä ettei koneen vuosimallilla ole juurikaan merkitystä. Toki pieniä kymmenen hepan eroja on, mutta sitä ei ajossa huomaa. Niin ja jos jostain autofaktasta kattelet niin muistahan että 1972 vaihtui tuo hevosvoimien ilmoittelu bruttohevosista nettohevosiin - itse moottorit eivät muuttuneet. Bruttoheppoja on jotakuinkin se parisataa siis vuosimalliin katsomatta. Sellanen ero (jos se nyt on AMC:n 304cid eikä esim fordin viislitrasia tai gm:n) joka kannattaa tarkistaa on, että onko motin päällä neli vai kaksikurkkunen kaasari. Tuommoisella edelbrockin 4-reikäsellä 600cfm kaasarilla ja edelbrockin alumiiniimusarjalla (performer) saa nätisti viislitrasen heräämään, mutta sitten taas toisaalta jos päällä on orkkis motorcraftin 2bbl kaasari niin se on todella pieniruokainen ja etenkin jos tuo pieni kiihtyvyden lisäys on sulle merkityksetön niin son ihan oikeasti myös hyvä vaihtoehto. Makuasioitahan nämä...

Lainaus:
Onkos tuon kasin ja kuutosen perän välillä miten paljon ulkosesti eroa?


Jos alla on AMC:n oma perä niin:

Kuutosen perä (AMC-15 malliltaan) on banjosta ovaalinmuotoinen ja pultteja on 10. Öljyntäyttö suoraan banjon kannen läpi takaapäin.



Kasin perä (AMC-20 malliltaan) on banjosta täysin pyöreä (kuin koripallo) ja pultteja on 12. Öljyn täyttö eestä

Lainaus:
Mutta jokatapauksessa tuo tuntuu harkitsemisen arvoinen peli olevan, katotaan sitten miten paljon polttelee jos/kun sen pääsee tutkimaan kädestä pitäen Hymiö Omaan silmään tuo 2d hornet on nätti, kelpais katella omassa parkkiruudussa kyllä...


Sehän siinä loppupeleissä on ainoa millä on merkitystä - että korimalli miellyttää silmää ja mieltä. Kaikki muu on kuitenkin korjattavissa kaupasta löytyvillä osilla. Rahapuolesta sen verran, että AMC:n kasilla varustetut ovat kalliimpia, muulla tekniikalla varustetut halvempia. Eli jos konehuoneesta löytyy AMC:n veekasi ja muutokset on asiallisia, niin hintalaatusuhde näyttäs olevan ihan OK.

Tinkiä tietty kannattaa aina, etenkin jos myyjänä on jobbari niinkuin näyttäis... Tässä merkissä pyynnit voi olla ihan hatusta heitettyjä, hinnassa voi olla ilmaa enemmän kun arvaakaan.
« Viimeksi muokattu: 26.04.08 klo 11:47:36 Kirjoittaja A-V »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun