Vesipesu piisaa, ei tarvitse mitään reaktion pysayttävää neutralisointia. Itte on sitten vielä tinnerillä poistanut veden pinnoilta. Ei ruostu niin helposti...
Jos ruoste ei lähde kertakäsittelyllä, ei kannata hermostua vaan rapsutella ruosteisiksi jääneitä kohtia vaikka puukonkärjellä ja laittaa osa taas uusiin liemiin muutamaksi päiväksi muhimaan.
Näin jouduin tekemään jeepin takajarruputkea akselin päällä pitävälle lärpäkkeelle joka oli unohtunut aikaisemmasta käsittelyerästä.
Puoli desiä sitruunahappoa margariinirasiaan, osa sinne ja kuumaa vettä päälle. Muutamassa päivässä ruoste oli pääosin hävinnyt ja vesi likaisen ruskeaa. Puukolla rapsuttelin ruostelaikkuja ja uusiin liemiin taas muutamaksi päiväksi ja puhdasta tuli. 8-)
Käsittelyn jälkeen olen välillä huuhdellut osan tinnerillä, välillä spriillä. Aina sekään ei auta, vaan alkaa ruskistua... tosin aika vähän. Nopeus ja lämpö on valttia kuivaamisessa.
Ilmeisesti tuosta väkevyydestä ollaan montaa mieltä. Alla olevassa linkissä ollaan sitä mieltä, että mitä väkevämpää ja lämpimämpää litkua, niin sen tehokkaampaa ruosteen liukeneminen.
Ite kokeilin jokunen vuosi sitten mobilisti lehdessä ollutta juttua eli kidesoodavesi paljuun ja akkulaturilla virtaa peltikäikäleen avulla niin jo ruoste pulppusi pois putsattavasta esineestä. jos laitto johdot väärinpäin niin sitten se osa alkoi imeä roskaa itteensä ;D
Me ollaan kaytetty toissa sitruuna, forsfori, ja hydrokloridi(suola?) happoja putkien sisapuoliseen putsaukseen. Noi muut hapot tarttisi neutraloida vedella JA soodalla, (ohjeissa lukee ''caostic soda'', mita se sitten suomeks onkaan?). Eikos vaikka normi ruokasooda oo PHltaan eri laidassa kuin hapot? Sehan silloin neutraloi seosen PHn ja lopettaa hapon metallin syonnin.
Sitruunahappo on sen verran mopompaa etta sen PH neutraloituu ihan vedella, siis jos sita kayttaa tarpeeks ja jos mahtollista niin pikku hankaus harjalla tai jollain ei tee lainkaan pahaa.
Jos noita ei saa neutraloitua kunnolla niin se alkaa aiheuttaa korroosiota, eli siis ruostuu entista nopeemmin.
Sitruunahapossa oon huomannu ~10% kintaalla olevan seoksen olevan tehokkainta. Toi lammittaminen tosiaan auttaa, ja varsinkin nopeuttaa prosessia. Ja mekaaninen hinkkaus.
Toi seos varmaan kannattais kattoa oikeen lakmuspaperilla etta PH olis oikee? Mita se sitten pitas olla sita en tieda.
Ja liian vahvoilla seoksilla oon huomannut just ton mustumisen, se on kait joku kemiallinen reaktio, alkaa rauta hapettuun mutta voima ei kait ihan riita sen tuhoomiseen??
Eaglen tankeissa taitaa olla yleisvikana tommonen tohna? Mullakin oli tankkissa kauhee kerros jotain muhjua, ihan kuin multaa. Vetelin ensin muutaman tunnin porakoneella missa oli 1/2m patka rispaantunutta kasijarruvaijeria kaasu pohjassa mittarin ja tayttoputken reijista, ja valilla imurilla puhtaaks.
Sitten 10% sitruunat sisaan, meni kyllakin aikaan phdistuksessa varmaan 5 paivaa kun oli lampotila 10c kintaalla. Lopuks nostin tankin osienpesukoneen paalle niin alko tehoomaan.
toi "caostic soda" on natriumhydroksidia eli kansanomaisemmin lipeää, löytyy esim piltemasta nimikkeellä kaustinen sooda, erittäin hyvää ainetta osien puhdistukseen
mun mielestä hapon puhdistamiseen riittää hyvin runsas lämmin vesi. Lipeä on vaikeampi poistaa. Ja varovainenhan pitää olla mutta esim tollanen 3% liuos ei muuta kun pikkasen kutisee iholla, joten ei se niin vaarallistaa oo kunhan ei mee suuhun eikä varsinkaan silmiin.
Aihetta on sivuttu ainakin aikaisemmin, mutta olikos se JuhaP:n Projekteissa vai miten.
Mä meinaan ruveta testaamaan omiin osiin sitruunahappoa.
Laitteistona tulee toimimaan: 65 litran suorakaiteen muotoinen rakennuspalju (n. 10€), Defan ikivanha "letku-lohkolämmitin" toimii toistaiseksi lämmitimenä (lahjoituksena otetaan vastaan vesisängynlämmitin termostaatilla) ja Agri Marketista 5kg sitruunahappoa (alle 30€).
Meinaan pyöräyttää esimmäiseen erään 30 litraa vettä ja 900g happoa = 3% liuos.